Megismerni Isten szívét

Megismerni Isten szívét

2015. február 2., hétfő

A Mindenható árnyékában

Jim Elliot életéből gondolatok. Felesége, Elisabeth könyvet írt róla, címe: A Mindenható árnyékában. A következő részletek Jim írásainak részei (levelek, naplóbejegyzések).
„Csak azok a dolgok fontosak, amikre várni tudunk.”
„Senki sem figyelmezteti a fiatalokat, hogy kövessék Ádám példáját. Ő addig várt, míg Isten meg nem látta, mire van szüksége. Utána elaltatta Ádámot, elkészítette társát, és odavitte hozzá. Nekünk is jobb lenne így aludni Isten akaratában. Csak ilyen módon tudjuk elfogadni azt, akit Ő vezet hozzánk az általa alkalmasnak tartott időben, ha az a terve, hogy élettársat adjon nekünk. Sajnos ehelyett görcsösen keressük élettársunkat, mint a mohó vérebek, és mindenkit mérlegre teszünk, akit csak meglátunk. A probléma úgy betölti egész gondolkozásunkat, hogy már nem is tudunk másról beszélni, ha egymás között vagyunk. Igaz, egy fiú nem törölheti ki tudatából a nőket, de úgy kellene gondolnia rájuk, ahogy Isten akarja: mint testvérre, és nem mint edzőtársra.”
„Drága vérének hatalma feloldja a félelmet.”
„2 Tim. 2,9-ben ez áll: ’Isten Igéje nincs bilincsbe verve.’ A rendszerező teológiáról annyit: vigyázz, hogyan szorítod korlátok közé az Igét, és idomítod saját elgondolásod szerint hitvallásodhoz, elméleti rendszeredhez, dogmákhoz, meg jól kidolgozott teista filozófiákhoz. Isten Igéje nincs bilincsbe verve. Szabadon megmondja mindenkinek, amit akar és senki sem kötheti áthághatatlan törvényekhez. Ne fagyasszuk be, engedjük élni, frissen, meleget árasztóan, a világ sem nyugszik békén az isteni élettel szembeni kritika vaskos kötelei felett, sőt, nagyon is aktív. – Téged fog vasra verni, ha szabad folyást engedsz az Igének az életedben.”
„Viselkedésemet nem a körülöttem élők dolgai határozzák meg. Ne kövesd se azoknak a példáját, akiket a világban hagytál, se azokét, akiket a gyülekezetben találsz. Mindig Isten Igéjében lefektetett törvényekhez mérjem magam, s úgy látom, kevés azoknak száma, akik hasonló elvek szerint élnek.”
„Emeld fel tekinteted a felkelő hajnalcsillagra. Ne csüggesszen el, de ne is ragadjon magával semmi. Minden nap úgy élj, mintha az embernek Fia már az ajtó előtt állna, és fegyverezd fel gondolataidat a múló pillanattal szemben. Azt kérded, hogy tudsz ennek eleget tenni? Járj úgy, mintha következő lépésed már átvezetne a mennyország küszöbén. Imádkozz. Az a szent, aki térden állva előrenyomul és sosem hátrál.”
„Uram, kérlek gyújtsd meg bennem a meddő ágakat, hadd lobogjanak érted. Használd fel az életemet, Istenem, hiszen a tied. Nem hosszú, hanem teljes életre vágyom, mint a tied volt, Úr Jézus.”
„Ments meg, Uram, a sivár élettől, etikai szabályok sablonos követésétől. Adj helyette élő kapcsolatot a Te isteni életeddel, hogy gyümölcsöket teremhessek, és túláradó életet Krisztus üzenetének, munkájának bizonyságaként.”
„Megváltóm, tudom, hogy teljes szabadságot adtál, s eldönthetem: téged szolgállak-e vagy a magam útját járom. Örökre téged akarlak szolgálni, Mesterem, mert szeretlek. Nem akarok felszabadulni. Jelöld meg a fülemet, Uram, hogy csak a Te hangodat érzékelje.”
„Isten Báránya, Te drága áldozat! Kinek a vére lett olyan hatású, mint a tied? A kecskék vére nem tudott megtisztítani, mert az állatok nem erkölcsi lények. Saját vérem semmit nem érne, mert én erkölcstelen vagyok. Egyedül Te vagy tökéletesen tiszta, és csak a te véredben van erő.”
„Szolgáit tűz lángjává teszi! Vajon lángra tudok lobbanni? Uram, szabadítsa meg az ’egyéb dolgok’ éghetetlenségétől. Itass át Lelked olajával, hogy lobogjak. Bár a lobogás hamar kialszik, sokszor nagyon rövid életű. El tudnád viselni, lelkem, a rövid életet? Annak Lelke él bennem, aki maga sem élt sokáig a földön, akit az Isten háza iránti szeretet emésztett, és aki azt ígérte, hogy az isteni harmadik személlyel és tűzzel keresztel. ’Isten lángja, te gyújts engem is lángra!’”
„Hitünk tényeken alapszik, mindenekelőtt Krisztus feltámadásán.”
„Milyen nagy titka a kegyelemnek, hogy felvehetem Isten kardját, és harcolhattam érte, holott még gyerek vagyok.”
„Engem is csak a kegyelem őriz.”
„Bárcsak Krisztus lenne mindenem, aki mindenre elég! Tulajdonképpen így is van… csak ragadna el az emésztő szenvedély árja Jézus iránt, hogy minden vágyam benne oldódna fel.”
„A Megváltó szelídsége tisztítson meg minden büszkeségemtől.”
„Ki kell nyitnom az Igét, hogy egy kicsit felengedjek.”
„A kereszt fogja, Jim.”
„A leglényegesebb, hogy Krisztus legyen a középpontja a család, a gyülekezet s az ember egyéni életének. Ő testünk minden porcikájában tökéletesen elég. Bár megtanulnánk, hogy az Őt megillető helyet adjuk neki, és átengednénk életünk irányítását!”
„Nem az élményeim és érzéseim naplója ez – inkább az emlékezés könyve. Így kényszerítem magam arra, hogy vágyaimat szavakba foglaljam, s mint konkrét kéréseket vigyem Isten elé. Ez elég gyatrán sikerült, de nem akarom mentegetni magam. Nem kaptam meg mindent, amit kértem, de hogy az Úr néhány kívánságomat elutasította, ez csak vágyamat növelte. Isten tudja, hogy az éhes ember becsüli legjobban a kapott ételt, és ha ennek az évnek a tapasztalata semmi mást nem jelentene, egy bizonyos: olyan éhséget adott az Úr önmaga iránt, amilyet eddig nem ismertem. Csak a szomjazónak ígér vizet, csak a kielégítetlennek (és nem elégedetlennek) kielégítést. Csak azoknak ad teljességet, akik éheznek az igazság után. Ha elrejti magát olyan vágy támad bennem iránta, amelyet csak a Zsolt. 17, 15 valósága tölthet be.”
„Kimondhatatlan éhség van bennem Isten iránt, amit Isten adott, és Isten fogja csillapítani. Csak akkor lehetek boldog, ha tudom, hogy elvégzi bennem akaratát.”
„Ha nem érezném az önfegyelem értékét, azt tanácsolnám neked, hogy engedj minden belső sürgetésnek, és írj. De jobban úgy tanulunk türelmet, ha gyakoroljuk.”
„Úr Jézus, hálát adok neked, hogy ott a kereszten száműzted a távolság fogalmát. Egyedül voltál, Istentől eltaszított, hogy engem közelebb vonj. Kegyelem, minden kegyelem.”
„… az Úr azért adja magát, hogy vigasztaljon és megtartson.”
„A hit az igazak életereje.”
„Mekkora lehet a fül süketsége, mely még sosem hallotta az evangéliumot! Milyen vak lehet az a szem, mely még sosem keresett Krisztusban világosságot! Mennyire kétségbeesett lehet az a lélek, akinek semmi reménysége a dicsőségre! Milyen szörnyű lehet annak az embernek a sorsa, aki csak az éjszakát ismeri! Ó, ébresszen fel bennünket az Úr, hogy úgy törődjünk ezekkel az emberekkel, mint Ő, s az Ő szeretetével szeressük őket.”
„Minden órában rád van szükségem.”
„Uram, segíts, hogy elfelejtkezzem saját magamról. Ne legyek olyan, mint aki az emberek dicséretéből már itt elvette jutalmát. Uram, aki titkon nézel, mit látsz bennem? Tisztíts meg! Tépd le a burkot, zúzd darabokra. Atyám, most nem akarom mutogatni magam. Fiad ragyogó világosságába rejts el engem, és taníts meg azzal az egyszerűséggel imádkozni, ami az Úr Jézust jellemezte, hogy csak hét dolog érdekeljen: Isten neve, Isten országa, Isten akarata, a mindennapi kenyér, a vétkeim, az ellenem vétők és szabadulás a gonosztól. Tiszta szív, egyszerűség, ezt kívánja tőlem az Úr: egy kincs, egy dologra irányított szem és egyetlen Mester.”
„Nekem nagy áldás, ha néhány percet a pásztorral tölthetek, szeretetének csendjét hallgathatom, de beszélhetek szívemről, még akkor is, ha éppen nem ég iránta. Röviden elmondhatom neki, egyszerűen megvallom előtte.”
„Akárhol vagy, legyél ott minden porcikáddal. Legyen igényed a teljességre minden helyzetben, amiről tudod, hogy Isten kezéből való.”
„Hogyha mi az Ő nyájának juhai vagyunk, akkor az oltár felé tartunk.”
„Legyen szeretetünk mély, nem alkalomszerű, inkább szenvedélyes, játékos, könnyed és sohasem nehézkes vagy kimért. (…) ha egyszer szeretni fogsz valakit, szeress úgy, mint egy iskoláslány: kacagással, és sóhajtással, és úgy tartsd életben a szerelmet, hogy tudatosan tekintsd csodának, jelentsen neked mindig meglepetést. (…) Bennem tartósnak kell lennie a szeretetnek, amit nem találok nehéznek, de rá kellett jönnöm, hogy nem magától terem. Ellenőrzésre, irányításra van szüksége.”
„Az Úr a veszteségben is győzelmet adott, emlékeztetett rá, hogy legyek hálás mindazért, amim van. Isten tudja, én pedig meg vagyok győződve róla, hogy mindez javamra történt, hogy megszabaduljak az anyagiakhoz való ragaszkodástól, még jogos tulajdonomtól is, és jobban ragaszkodjam hozzá, mert benne mindenem megvan. Lehet ennél többet kívánni?”
„Utóbbi időben rájöttem, hogy az Isten akarata szerinti élet minden egyes szakasza jobb az előzőnél, ezért ma őszintén elmondhatom, hogy ez volt életem legnagyszerűbb éve. Csak most nem kiabálom ki, mint régebben, de a kiabálást sem vetem meg. Azt kérem Istentől mindkettőtöknek: ne úgy érezzétek, hogy most vagytok a csúcsponton, utána pedig majd minden elhalványul, mint sok fiatal házaspárnál megfigyeltem. Éljétek az élet teljességét, és ez gyarapodjék állandóan, ahogy Isten kezdetben az ember számára eltervezte. Az Úr mentsen meg attól, hogy vágyakozva gondoljunk vissza a régi szép időkre. Nem az volt minden, hanem csak annyi, amennyit pillanatnyilag be tudtunk fogadni. Nagyon sok boldogságot kívánok, és sokat imádkozom értetek. Testvéred, Jim.”

„Nem bolond, aki odaadja, amit úgysem tarthat meg, hogy megnyerje azt, amit nem veszíthet el.”

https://www.youtube.com/watch?v=pa6zAbF3wA4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése